KTH är Sveriges bästa tekniska högskola och Flygsektionen är så klart den bästa sektionen. Detta är en plats för dig som är ambitiös och vill förändra världen så för att du ska vara säker på att Flygsektionen och Farkostteknik är rätt för dig har vi samlat lite översiktlig information kring områden som vi finner väsentlig för dig som sökande.
För att inte bli skrämd av alla nya intryck under de första veckorna på KTH, håller Flygsektionen en mottagning för de nya studenter på Farkostteknik. Mottagningen håller på i 5 veckor där nØllan, de nya studenterna, blir omhändertagna av äldre flygare som kallas Phaddrar. De kommer att visa er runt på campus och lära er allt de kan för att ni ska få den bästa möjligheten att ha superkul de närmaste åren! Dessa 5 veckor är planerade och arrangerade av de studenterna som ni kommer att träffa på T-Centralen kommande år och är ett projekt som jobbats på sedan den förra mottagningen tog slut. Med andra ord är det superkul och inget man vill missa! Mottagning går ut på att lära känna sin nya kompiskrets, särskilt för dem som bytt stad, lära känna sin utbildning och självklart ha kul tillsammans. Vi vill visa alla nyantagna den kärlek och gemenskap som Flygsektionen har och välkomna dig in i den familj du kommer vara en del av de närmsta 5 åren!
Civilingenjörsutbildningen i Farkostteknik är en väldigt bred utbildning som syftar till att ge studenterna kunskaper inom teknisk mekanik och tillämpad matematik. Utbildningen består av 300 hp fördelat över 5 år, där de första tre åren på kandidatnivå ger breda kunskaper inom de olika grundverktyg som en ingenjör behöver.
Här kan ni se utbildningsplanen!
Första året läser man kurser inom matematik och mekanik såsom en- och flervariabelanalys och linjär algebra, men även klassisk fysik och mekanik.
Andra året läggs fokus snarare på teknisk mekanik, med kurser inom hållfasthetslära, ljud och vibrationer och strömningsmekanik.
Tredje året skriver man bland annat sitt kandidatexamensarbete men läser också kurser inom reglerteknik och tillämpad matematik.
Under fjärde och femte året på sina studier väljer man masterprogram och specialiserar sig på ett område som man tycker är intressant. Mer om detta nedan!
När man hör namnet Farkostteknik är det lätt hänt att dra slutsatsen att på det här programmet lär man sig endast om farkoster. Och kanske tänker att “det här kanske inte passar mig, jag är inte intresserad av bilar”. Oroa dig inte! Farkostteknik är så mycket mer! Robert Jonsson SNO VT-17 & Gustav Eriksson SNO HT-17
Relativt till hur många som bor här i Stockholm finns det lite dåligt med studentbostäder. Därför är det viktigt för dig som nyantagen att så tidigt som möjligt börja leta efter möjliga boenden. Vi på Flygsektionen har tagit fram de ställen vi anser vara bästa platserna att leta på samt att ställa sig i kö.
Först och främst har vi kön för Stockholms Studentbostäder. Detta är en kö som gäller för alla studenter i Stockholm och erbjuder bra lägenheter nära KTH. Denna kö ger bland annat möjlighet att få bo i Kungshamra där många andra Flygare bor. Från Kungshamra är det 2 stationer med tunnelbanan till KTH, så det är väldigt nära. Genom att bli medlem i THS och Flygsektionen får man stå i kö hos SSSB!
Sedan finns även den mer allmänna bostadskön, Bostadsförmedlingen i Stockholm. Här kan man börja köa redan från man fyllt 18 år! Bostadsförmedlingen erbjuder studentlägenheter samt ungdomslägenheter. För att söka dessa måste man vara student alternativt vara under en viss åldersgräns. Ett bra tips här är att leta efter nybyggen eftersom dessa ofta släpps ganska snabbt och erbjuder då ett stort antal boenden varvid din chans att få ett ökar markant! Genom Bostadsförmedlingen erbjuds boenden i hela Stockholm.
Om du inte hunnit få ihop tillräckligt många kö-dagar kan man även leta på Blocket bostad, där man kan hitta möjligheter att bli inneboende hos någon som har ett rum ledigt. Detta är ett alternativ som många nyantagna väljer medan de samlar sina kö-dagar.
Om det verkligen krisar kan du även tälta. Det kan dock vara lite otympligt då du börjar köpa kurslitteratur som ofta är ganska tung. Vi har även en dusch på TC som man får använda!
“Att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större. I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler.” – Naturvårdsverket
Ett annat väldigt bra tips är att prata med dina vänner och familj och höra om de vet någon som bor i Stockholm. Många lyckas nämligen få sina boenden på den vägen!
Lycka till!
Som student på KTH kommer du att behöva lägga ner mycket hårt arbete.För att upprätthålla god hälsa är det därför viktigt att man alternerar sitt arbete med stunder av roligheter! KTH har ett väldigt stort studentliv som ger möjligheter att engagera sig i och få uppleva många härliga stunder.
Den enklaste biten med KTH är att bli antagen, den svåraste är att ta sig igenom en Quristina
Fördelen med att engagera sig i sektionen är att man får tillgång till ett unikt nätverk av människor som är i samma situation som en själv. Många vittnar om att får vänner för livet under studenttiden och det tycker inte vi är någon underdrift!
Man har också möjligheten att lära känna de människor som man kommer att stöta på inom arbetslivet senare, då sektionen inte är uppdelad i årskurser. Det är alltså en bra möjlighet att träffa både människor som snart ska ut och arbeta men också träffa människor som man ska plugga med i fem år.
Förutom att medverka kan man även engagera sig i sektionens arrangemang detta kan man göra på många olika sätt och för mer utförlig information gå in på denna sida.
Sektionen är en ideell organisation som styrs av de studenter som du kommer att studera med. Detta innebär att det är du och de människorna runt omkring dig som skapar hur roligt studentlivet blir och hur det kommer att se ut! Du och dina vänner får full frihet att skapa det ni vill och tycker bör göras. Tiden på KTH går fort, och snart så kanske det är du som sitter som ordförande för sektionen och bestämmer i vilken riktning vi ska ta oss – eller kanske som sångledare och bestämmer vad vi ska sjunga!
Mellan Quarnevalsåren hålls istället det lite mindre arrangemanget Squalp. Vilket är samma sak som Quarnevalen fast med byggs flytande ekipage och eventet är under en dag istället för en vecka. Dessa ekipage sjösätts och ska även vara flytdugliga en kort bit, vilket de inte alltid är…