Relativt till hur många som bor här i Stockholm finns det lite dåligt med studentbostäder. Därför är det viktigt för dig som nyantagen att så tidigt som möjligt börja leta efter möjliga boenden. Vi på Flygsektionen har tagit fram de ställen vi anser vara bästa platserna att leta på samt att ställa sig i kö.

Först och främst har vi kön för Stockholms Studentbostäder. Detta är en kö som gäller för alla studenter i Stockholm och erbjuder bra lägenheter nära KTH. Denna kö ger bland annat möjlighet att få bo i Kungshamra där många andra Flygare bor. Från Kungshamra är det 2 stationer med tunnelbanan till KTH, så det är väldigt nära. Genom att bli medlem i THS och Flygsektionen får man stå i kö hos SSSB!

Sedan finns även den mer allmänna bostadskön, Bostadsförmedlingen i Stockholm. Här kan man börja köa redan från man fyllt 18 år! Bostadsförmedlingen erbjuder studentlägenheter samt ungdomslägenheter. För att söka dessa måste man vara student alternativt vara under en viss åldersgräns. Ett bra tips här är att leta efter nybyggen eftersom dessa ofta släpps ganska snabbt och erbjuder då ett stort antal boenden varvid din chans att få ett ökar markant! Genom Bostadsförmedlingen erbjuds boenden i hela Stockholm.

Om du inte hunnit få ihop tillräckligt många kö-dagar kan man även leta på Blocket bostad, där man kan hitta möjligheter att bli inneboende hos någon som har ett rum ledigt. Detta är ett alternativ som många nyantagna väljer medan de samlar sina kö-dagar.

Om det verkligen krisar kan du även tälta. Det kan dock vara lite otympligt då du börjar köpa kurslitteratur som ofta är ganska tung. Vi har även en dusch på TC som man får använda!

”Att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större. I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler.”  – Naturvårdsverket

Ett annat väldigt bra tips är att prata med dina vänner och familj och höra om de vet någon som bor i Stockholm. Många lyckas nämligen få sina boenden på den vägen!

Lycka till!