Hej sökande! Nu har du hittat rätt!

KTH är Sveriges bästa tekniska högskola och Flygsektionen är så klart den bästa sektionen. Detta är en plats för dig som är ambitiös och vill förändra världen så för att du ska vara säker på att Flygsektionen och Farkostteknik är rätt för dig har vi samlat lite översiktlig information kring områden som vi finner väsentlig för dig som sökande.

Mottagningen

För att inte bli skrämd av alla nya intryck under de första veckorna på KTH, håller Flygsektionen en mottagning för de nya studenter på Farkostteknik. Mottagningen håller på i 5 veckor där nØllan, de nya studenterna, blir omhändertagna av äldre flygare som kallas Phaddrar. De kommer att visa er runt på campus och lära er allt de kan för att ni ska få den bästa möjligheten att ha superkul de närmaste åren! Dessa 5 veckor är planerade och arrangerade av de studenterna som ni kommer att träffa på T-Centralen kommande år och är ett projekt som jobbats på sedan den förra mottagningen tog slut. Med andra ord är det superkul och inget man vill missa! Mottagning går ut på att lära känna sin nya kompiskrets, särskilt för dem som bytt stad, lära känna sin utbildning och självklart ha kul tillsammans. Vi vill visa alla nyantagna den kärlek och gemenskap som Flygsektionen har och välkomna dig in i den familj du kommer vara en del av de närmsta 5 åren!

Utbildningen

Civilingenjörsutbildningen i Farkostteknik är en väldigt bred utbildning som syftar till att ge studenterna kunskaper inom teknisk mekanik och tillämpad matematik. Utbildningen består av 300 hp fördelat över 5 år, där de första tre åren på kandidatnivå ger breda kunskaper inom de olika grundverktyg som en ingenjör behöver.

Här kan ni se utbildningsplanen!

Första året läser man kurser inom matematik och mekanik såsom en- och flervariabelanalys och linjär algebra, men även klassisk fysik och mekanik.
Andra året läggs fokus snarare på teknisk mekanik, med kurser inom hållfasthetslära, ljud och vibrationer och strömningsmekanik.
Tredje året skriver man bland annat sitt kandidatexamensarbete men läser också kurser inom reglerteknik och tillämpad matematik.
Under fjärde och femte året på sina studier väljer man masterprogram och specialiserar sig på ett område som man tycker är intressant. Mer om detta nedan!

Vilka masterprogram kan man läsa om man läser Farkostteknik?
Massor! Vi har faktiskt flest masterprogram att välja mellan bland alla civilingenjörsutbildningar på KTH!
Masterprogram man kan läsa är bland annat Aerospace, Marina system, Tillämpad matematik, Teknisk mekanik, Hållbar energiteknik, Robotik och systemteknik och Industriell ekonomi.

Vad skiljer Farkostteknik från Teknisk fysik eller Maskinteknik?
Under utbildningen studerar vi allt ifrån matematik och fysik till vissa grundläggande principer för farkoster, men man kan inte direkt säga att vi läser någon smal utbildning. Till skillnad från Teknisk fysik läser vi en hel del numeriska metoder och mer praktiska lösningsmetoder för matematiska problem, men vi arbetar mer teoretiskt än Maskinteknik. Man kan helt enkelt säga att vi ligger någonstans i mitten – Mer teoretiska än Maskinteknik och mer praktiska än Teknisk fysik!

När man hör namnet Farkostteknik är det lätt hänt att dra slutsatsen att på det här programmet lär man sig endast om farkoster. Och kanske tänker att “det här kanske inte passar mig, jag är inte intresserad av bilar”. Oroa dig inte! Farkostteknik är så mycket mer! Robert Jonsson SNO VT-17 & Gustav Eriksson SNO HT-17

Studienämnden har ordet!

Hej och välkommen till Civilingenjörsutbildningen i Farkostteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm!
När man hör namnet farkostteknik är det lätt hänt att dra slutsatsen att på det här programmet lär man sig endast om farkoster och kanske tänker att “det här kanske inte passar mig, jag är inte så intresserad av bilar”. Oroa dig inte! Farkostteknik är så mycket mer!

Utbildningen farkostteknik ger dig en otrolig teknisk bredd med teoretisk förståelse och stimulerande praktiska tillämpningar. Under det första året lär man sig, precis som på övriga program vid KTH, all den grundläggande matematiken samt det där lite spännande som man grundligt behandlade i gymnasiet – mekanik. Du får även gå en kurs i klassisk fysik samt en programintroducerande kurs som delar namn med utbildningen.

Genomgående för hela utbildningen är att de flesta kurser går igenom teori, praktiska tillämpningar och lära sig räkna vilket följs av ett projekt. Dessa projekt ger inte bara en möjlighet att få applicera teori i verkligheten utan även en unik inblick i hur det är att arbeta som ingenjör. Under det första året kommer man stöta på denna typ av projekt i kursen Farkostteknik (SD1001) och kursen Mekanik I (SG1132). Det skall även understrykas att till skillnad från de andra utbildningarna vid KTH lär man sig redan i de första kurserna i matematik att använda det för ingenjörsyrket essentiella programmer MATLAB. I detta program får man göra flera nyttiga och kunskapsgivande laborationer tillsammans med andra studenter och inte bara bygga kunskap, men även vänskap.

Under det andra året kommer du få läsa flera kurser som tillämpar kunskaperna från det första året. Det andra året kan man säga är mekanikens år då kurserna djupt behandlar olika områden inom mekaniken. Du får lära dig hur man räknar och designar konstruktioner så att de inte går sönder, du får lära dig hur ljud beter sig och hur skadliga vibrationer kan motverkas, du får lära dig vad som egentligen gör att ett flygplan lyfter samt hur jetmotorer fungerar och räkna på sådana.

Det finns mycket att berätta om farkostteknik men vi hoppas att denna lilla introduktion var tillräcklig för dig som nyantagen att tagga till lite extra! Om ni under mottagningen eller någonsin under era studiers gång har några frågor är det bara att rycka tag i någon äldre student t.ex. någon i studienämnden. Vi svarar gärna på de frågor du har.

Med vänliga hälsningar
Robert Jonsson SNO VT-17 & Gustav Eriksson SNO HT-17

PS. De bästa festerna är på flyg 😉

Boende

Relativt till hur många som bor här i Stockholm finns det lite dåligt med studentbostäder. Därför är det viktigt för dig som nyantagen att så tidigt som möjligt börja leta efter möjliga boenden. Vi på Flygsektionen har tagit fram de ställen vi anser vara bästa platserna att leta på samt att ställa sig i kö.

Först och främst har vi kön för Stockholms Studentbostäder. Detta är en kö som gäller för alla studenter i Stockholm och erbjuder bra lägenheter nära KTH. Denna kö ger bland annat möjlighet att få bo i Kungshamra där många andra Flygare bor. Från Kungshamra är det 2 stationer med tunnelbanan till KTH, så det är väldigt nära. Genom att bli medlem i THS och Flygsektionen får man stå i kö hos SSSB!

Sedan finns även den mer allmänna bostadskön, Bostadsförmedlingen i Stockholm. Här kan man börja köa redan från man fyllt 18 år! Bostadsförmedlingen erbjuder studentlägenheter samt ungdomslägenheter. För att söka dessa måste man vara student alternativt vara under en viss åldersgräns. Ett bra tips här är att leta efter nybyggen eftersom dessa ofta släpps ganska snabbt och erbjuder då ett stort antal boenden varvid din chans att få ett ökar markant! Genom Bostadsförmedlingen erbjuds boenden i hela Stockholm.

Om du inte hunnit få ihop tillräckligt många kö-dagar kan man även leta på Blocket bostad, där man kan hitta möjligheter att bli inneboende hos någon som har ett rum ledigt. Detta är ett alternativ som många nyantagna väljer medan de samlar sina kö-dagar.

Om det verkligen krisar kan du även tälta. Det kan dock vara lite otympligt då du börjar köpa kurslitteratur som ofta är ganska tung. Vi har även en dusch på TC som man får använda!

“Att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större. I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler.” – Naturvårdsverket

Ett annat väldigt bra tips är att prata med dina vänner och familj och höra om de vet någon som bor i Stockholm. Många lyckas nämligen få sina boenden på den vägen!

Lycka till!

Studentliv

Som student på KTH kommer du att behöva lägga ner mycket hårt arbete.För att upprätthålla god hälsa är det därför viktigt att man alternerar sitt arbete med stunder av roligheter! KTH har ett väldigt stort studentliv som ger möjligheter att engagera sig i och få uppleva många härliga stunder.

Den enklaste biten med KTH är att bli antagen, den svåraste är att ta sig igenom en Quristina

Fördelen med att engagera sig i sektionen är att man får tillgång till ett unikt nätverk av människor som är i samma situation som en själv. Många vittnar om att får vänner för livet under studenttiden och det tycker inte vi är någon underdrift!

Man har också möjligheten att lära känna de människor som man kommer att stöta på inom arbetslivet senare, då sektionen inte är uppdelad i årskurser. Det är alltså en bra möjlighet att träffa både människor som snart ska ut och arbeta men också träffa människor som man ska plugga med i fem år.

Sektionen

Först och främst får du som student på KTH möjlighet att gå med i den sektion som tillhör ditt program. Du som blivit antagen på Farkostteknik innebär det Flygsektionen, alltså KTH:s bästa sektion.

Det är främst genom sektionen som KTH:s studentliv byggs upp. Genom den får du möjlighet att lära känna likasinnade människor som studerar samma program och du får också vara med på massvis av så kallade “Gasquer” (fest) vilka är ofantligt roliga!

Sektionen arrangerar även pubar på fredag varje vecka under terminen där man kan ta en öl och socialisera. Vi arrangerar även större event under olika perioder på året, exempelvis så håller våra klubbmästare i en resa till Åre under vårterminen varje år vilket brukar vara en höjdpunkt.

Ett annat stort event är mottagningen som hålls för våra nyantagna varje år, detta är en stor folkfest på hela KTH och är något ingen missar!

Förutom att medverka kan man även engagera sig i sektionens arrangemang detta kan man göra på många olika sätt och för mer utförlig information gå in på denna sida.

Sektionen är en ideell organisation som styrs av de studenter som du kommer att studera med. Detta innebär att det är du och de människorna runt omkring dig som skapar hur roligt studentlivet blir och hur det kommer att se ut! Du och dina vänner får full frihet att skapa det ni vill och tycker bör göras. Tiden på KTH går fort, och snart så kanske det är du som sitter som ordförande för sektionen och bestämmer i vilken riktning vi ska ta oss – eller kanske som sångledare och bestämmer vad vi ska sjunga!

Tentapubar

Varje år så har man 4 tentaperioder då man skriver sina tentor inom de kurser man har. Dessa veckor brukar innebära att man jobbar väldigt hårt under en kort period och därför passar det bra att den sista lördagen under dessa veckor hålls tentapuben för hela KTH i Nymble – Kårhuset på KTH:s område. Den brukar vara mycket uppskattad och välbesökt av studenter.

Valborg

Valborg är som student den största högtiden under året. Då åker många till Uppsala och sätter sig i ekonomikum-parken eller går på Champagne-galoppen och sedan så avslutar man dagen med att strosa runt på Uppsalas nationer. Här samlas studenter från hela Sverige och är ett fenomen som bör upplevas. Veckan innan Valborg hålls även den stora Valborgspubrundan i Stockholm. Detta är en pubrunda då de flesta studentpubar runt om i Stockholm håller öppet och då finns möjligheten att samla märken från ställen man annars inte skulle besökt. Tips är att ha bra skor på sig eftersom du kommer i princip ha möjlighet att besöka Stockholms alla studentställen – allt från KTH, KI, Handels, SU och mycket mer!

Quarnevalen & Squalp

Vart tredje år hålls norra Europas största publika studentarrangemang – den så kallade Quarnevalen. Denna arrangeras av den ideella föreningen Quarnevalen på KTH och är en kårförening vid Tekiska Högskolans Studentkår. Kulmen av Quarnevalen är ett tåg bestående av ett hundratal humoristiska ekipage som går genom Stockholm. Ekipagen är skapade av oss studenter under en veckas byggande, sågande och målande och avslutas med själva tåget. Detta är en stor folkfest!

Mellan Quarnevalsåren hålls istället det lite mindre arrangemanget Squalp. Vilket är samma sak som Quarnevalen fast med byggs flytande ekipage och eventet är under en dag istället för en vecka. Dessa ekipage sjösätts och ska även vara flytdugliga en kort bit, vilket de inte alltid är…

Redbull Flugtag

Det finns otroligt mycket inom KTH:s studentliv som man kan göra men det finns även andra event som med lite driv kan bli stort i studenternas ögon. Visste du till exempel att Flygsektionen har vunnit RedBull Flugtag?